STAVÍME SI SEN: Projekt aneb sen dostává jasnou podobu

Jupííí! Už máme stavební povolení! Takže doufám, že letošní zima nebude moc dlouhá a bude se moci začít co nejdřív stavět.

Než se ale vůbec dostanete na stavební úřad s žádostí o stavební povolení, musíte mít (nečekaně 😃) vypracovaný projekt. A jak už je to jednou papíře, není cesty zpět! Co všechno byste si tedy měli promyslet a zvážit než se do toho pustíte? A jak to bylo u nás?


1) Udělejte si představu o tom, jak by vaše budoucí bydlení mohlo vypadat

Tahle fáze většinou probíhá už v době, kdy hledáte vhodný pozemek. Rozhodujete se, jestli dům patrový nebo bungalov, s garáží nebo bez, kolik cca chcete mít pokojů, jestli to bude moderní krychle nebo stará dobrá klasika...

Já třeba v té době zjistila, že by můj muž měl rád 3 děti! A mě by stačilo jenom jedno, takže nevím, kdo mu je porodí 😄 Ale mám velkou rodinu a počítám s tím, že k nám bude často někdo z nich jezdit na víkendy, takže jsme hned o začátku věděli, že potřebujeme ideálně 4 pokoje a stylově jsme také měli jasno, určitě něco moderního. Krychle by byla ideální, ale tu bohužel můžete postavit málo kde...

2) Napasujte představu na pozemek

Teď začíná ta opravdová sranda! Představu už máte, pozemek taky a teď je potřeba to sladit dohromady. Dát vašemu budoucímu bydlení jasnou podobu. A k tomu potřebujete znát 3 hlavní věci:
  • orientaci pozemku 
  • kolik % z celkové plochy pozemku můžete zastavět (POZOR počítají se do toho i zpevněné plochy, takže příjezdová cesta, chodníček okolo domu apod.)
  • omezení / požadavky na stavbu vyplývající z územního plánu
My máme super orientaci, zahrada bude na jih a vstup i příjezd je na sever. Mám pocit, že na takové pozemky se navrhuje bydlení úplně samo 😊 měli jsme ale i pár omezení např. na tvar a sklon střechy, maximální výšku budovy, zastavěnou plochu... 

3) Pusťte se do výběru konkrétního domu

Představu už máte, víte co si můžete dovolit, a tak vám teď nezbývá nic jiného, než se pustit do prohlížení katalogů a vybírání domu snů. Domy bývají v katalozích zpravidla rozdělené podle typu domu, takže se můžete zaměřit pouze na ten styl, který vám vyhovuje.



Pro představu si zjistěte m2 alespoň dvou pokojů z vaše současného bydlení. Pomůže vám to představit si velikost pokojů v projektech. Ať nejste ve finále nemile překvapeni (třeba že na vaši vysněnou kuchyň v projektu prostě není místo).

U každého favorita si zkuste ve své mysli vizualizovat, že se jim procházíte (joo asi to zní divně, ale co už 😃). Opravdu vám vyhovuje, že z obýváku vedou dveře přímo na záchod? A že se na zahradu nedostane jinak, než že musíte projít přes kuchyň? A co to okno, které je až na zem přesně v místě, kde je záchod?




Ano, záchod v obývacím pokoji a okno až na zem u záchodu jsou reálné návrhy z našeho vysněného domku, které jsme s projektantem museli odstranit. A co se týče rozměrů pokojů, bylo pro mě všechno malé. Mám rada, když mám kolem sebe prostor. Žádné stísněné prostory a hromada nábytku. Naopak potřebuju minimalismus a hodně světla. Jo a ještě mám rada tmavý nábytek, který v malých prostorech to světlo prostě sežere 😕

4) Hotový projekt nebo projektant?

A blížíme se do finále! Poslední věc, kterou musíte rozseknout je, jestli si koupíte už hotový projekt nebo jestli si necháte projekt zpracovat od základu od projektanta nebo architekta. Pokud máte svažitý terén, je to asi jasný. V opačném případě vás chci jenom upozornit, že veškeré změny, které na hotovém projektu budete chtít provést, vás budou něco stát a ve finále se můžete dostat na stejnou sumu, jako za projekt od projektanta.

My se inspirovali domem z katalogu, ale projekt jsme si nechali zpracovat projektantem. Řekli mu, co bychom chtěli jinak a on nás upozornil na místa, na která je třeba dát si pozor, např. aby nám tudy neutíkalo zbytečně teplo. 

Joo a jako třešničku na dortu, za nás oběhal všechny úřady, takže za to mu budu líbat ruce do konce života 😃

5) Studna? Studna!

A to už je asi fakt poslední důležitá věc, kterou byste měli zvážit. Na studnu se zpracovává zvlášť projekt i stavební povolení. To je vše, co k tomu vím...

My studnu samozřejmě mít budeme. A doufám, že se v ní nezabydlí Samara!

Pokud vás zpracování projektu teprve čeká, držím palce, ať vše dobře dopadne a doufám, že moje rady byly k užitku. 
No a vy, co už to máte za sebou, dejte vědět, jestli jsem na něco zapomněla a na co ještě je dobré, dát si pozor nebo co zohlednit?

Zdar a sílu!
Vaše eM.


Komentáře

Oblíbené příspěvky